Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

6 tipů, jak se levně ubytovat na cestách

6 tipů, jak se levně ubytovat na cestách

Jedna z nejdražších položek při cestování je ubytování. Je ale jen tak drahé, jak drahé si ho uděláte. Pokud jedete v hlavní sezóně, rezervujete all inclusive pětihvězdičkový hotel nebo vyberete drahou destinaci, je jasné, že se plácnete přes kapsu. Pokud jedete low cost, máme pro vás pár tipů, jak bydlet co nejlaciněji, nebo dokonce zadarmo. 

Couchsurfing

Nejste-li úplně uzavřená osobnost, která nemá touhu vystupovat z komfortní zóny, můžete zkusit právě couchsurfing. Na stránkách či aplikaci si domluvíte s jiným cestovatelem, že vás nechá u sebe přespat. Neberte to ale jako hotel zdarma. Příště zase vy necháte přespat jiného cestovatele u sebe. Je to v podstatě takový výměnný pobyt, kde se seznamujete a sdílíte zážitky s lidmi, co jsou na stejné vlně. 

Pozor: Nevýhoda je, že hostitelé vám často neodepíšou a dle nové politiky couchsurfingu smíte zdarma napsat pouze deseti lidem týdně. Proto začněte obepisovat včas. Když ani tak nikoho nesežete, můžete napsat na veřejnou nástěnku onoho místa a couchsurfeři se vám mohou sami nabídnout.

Workaway

Už jste slyšeli o dobrovolnických zahraničních programech? Zaplatíte registrační poplatek kolem 20 eur, vyberete si, kam chcete a pár hodin denně vypomáháte. Za to dostanete bydlení a jídlo. Mezi tyto programy patří například:

  • Workaway nabízí spoustu rozličných možností. Od babysittingu, přes stavění domů až po práci v hostelech.
  • HelpX je v podstatě obdoba workaway. Hostitelé se často registrují na obou stránkách. Než zaplatíte registrační poplatky za obě stránky, udělejte bližší průzkum a vyberte si jen jednu. 
  • WWOOF (world wide opportunities on organic farms) jak název napovídá, jedná se převážně o udržitelné farmy a ekologii. Pokud se zajímáte o toto odvětví, je to právě pro vás.

TIP: Díky tomuto způsobu cestování můžete ušetřit spoustu peněz, ale hlavně nasbírat spoustu zážitků. Hostitelé vás mohou brát na výlety, uvaří vám jídla jejich tradiční kuchyně, uvidíte, jak žijí místní. Dobrovolníků se na jednom místě může sejít i víc, pak získáte přátele na celý život.

Airbnb

Asi nejrozmanitější způsob ubytovávání jaký můžete na internetu najít. Chtěli jste si vyzkoušet spát v domku na stromě nebo maringotce? Teď máte příležitost! Za tyhle zážitky si ale připlatíte. Pokud chcete zůstat při zemi, vyberete si z tisíců nabídek bydlení od lidí, kteří mají nevyužitý pokoj, dům či byt. Čím déle zůstanete, tím větší máte slevu. Vyplatí se cestovat i ve větších skupinách. Zároveň se dají na internetu nalézt různé slevy na první ubytování.

  • V rumunském Brašově lze pronajmout byt za 700 kč na noc přímo v centru. 
  • U norského Bergenu dokonce celý dům jen za 500 kč.
  • V indickém Novém Delhí seženete pokoj se snídaní za 280 kč.
  • V Londýnském centru jsou byty kolem 1000 kč.
  • Centrum Barcelony nabízí byty už od 500 kč.
  • Ve španělské Seville se ubytujete už od 300 kč.
  • V historickém srdci Říma můžete přespat už od 680 kč.
  • Lisabon nabízí krásné byty už za 450 kč.
  • Ubytování v Berlíně lze sehnat už od 720 kč.
  • V centru chorvatského Splitu se ubytujete už od 730 kč.
  • Bydlení už za 890 kč najdete v centru Budapeště.
  • Spaní u moře a zároveň nedaleko Etny zajistí airbnb na Sicílii již od 450 kč. 
  • Na Krétě za byt u moře zaplatíte od 550 kč.

Housesitting

Takzvané hlídání domu. Zaregistrujete se na příslušnou stránku např. Trustedhousesitters, kde sdílí své domy lidé, kteří jedou na dovolenou či za prací a nechtějí nechat dům či byt prázdný a pejska osamoceného. Toto je win-win situace pro obě strany. Vy bydlíte zadarmo a majitelé se nemusí bát o svůj domov. Není to ovšem bez povinností. Majitel po vás může chtít sekat trávník, zalévat květiny či starat se o mazlíčka. Záleží však na domluvě.

Smlouvejte

Smlouvání je skvělý způsob jak snížit cenu. V Evropě asi úplně neuspějete, ale v některých východních zemích je to jejich oblíbená zábava a jsou dokonce zklamaní, když kývnete na původní nabídku.

Smlouvání jde nejlíp v Asijských zemích a Jižní Americe. Například v Nepálu vás nechají spát i zadarmo s podmínkou zakoupení večeře, což dělá asi 40 kč. Nechoďte ale přes mrtvoly. Tito lidé většinou žijí z každého dolaru, zatímco vám to moc neublíží. 

Bez střechy nad hlavou

Pokud se obejdete bez měkoučké postele a jste spíš dobrodružnější typ, není nic lepšího než zůstat venku v přírodě. I tady se nabízí několik způsobů, jak si noc venku užít a nespat na studené zemi.

  • Stan - domov, který si sice nosíte na zádech, ale můžete ho vybalit téměř všude. Dýcháte čerstvý vzduch a posloucháte přírodu.
  • Hamaka – závěsná houpací síť, která řeší problém s váhou i místem. Stačí jí zavěsit mezi dva stromy a pohupovat se ve větru. Navíc si nad ní můžete připnout moskytiéru či stříšku proti dešti.
  • Širák – spánku pod širým nebem se ne nadarmo říká Thousand star hotel. Pod širák můžete použít bivakovací pytle, tzv. ždáráky, abyste nezmrzli.

Pozor: V některých zemích je stanování mimo kemp zakázáno pod vysokými pokutami.

Tip na závěr

Hledejte si ubytování v centru města. Ušetříte za dopravu a čas můžete věnovat objevování. Před cestou si udělejte průzkum možných ubytování a cen dopravy. Je možné, že vám někdo nabídne ubytování přes couchsurfing, nicméně když to bude daleko od centra, tak se vám ani spaní zdarma nemusí vyplatit. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.