Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Tipy na výlet do skanzenu – díl II.
Zdroj: wikipedia.org; foto: Pudelek

Tipy na výlet do skanzenu – díl II.

V prvním díle zaměřeném na nejkrásnější skanzeny České republiky jsme vám představili pět zajímavých míst. Nyní budeme v toulkách po Česku pokračovat a prostřednictvím dalších pěti skanzenů vás navedeme do nezapomenutelných oblastí spjatých s úchvatnou lidovou architekturou.

 

 

Podorlický skanzen Krňovice

Podorlický skanzen KrňoviceZdroj: Facebook - Podorlický skanzen Krňovice; odkaz: www.facebook.com/krnovice

Podorlický skanzen Krňovice je projektem rodinné firmy a neziskové organizace. Nachází se ve stejnojmenné obci u Hradce Králové a zaměřuje se na lidovou architekturu Královéhradecka. O vzniku tohoto skanzenu se debatovalo už v roce 1998. Stavební povolení bylo vydáno v roce 2002. Jde o přenesené a opravené stavby, které svým charakterem, architekturou a provedením poukazují na tehdejší život v oblasti podhůří Orlických hor a Podkrkonoší.

Od roku 2002 bylo do současné doby vybudováno mnoho staveb. Vše započalo zvoničkou a roubenou stodolou. Dnes vám Podorlický skanzen Krňovice nabízí možnost navštívit mlýn, polabský statek, špýchar, kočárovnu, hospodu, školu nebo sušárnu. V průběhu let byly přeneseny a rekonstruovány objekty nejrůznějšího typu – kaplička, roubený vodní mlýn, roubená stodola, kovárna a mnohé další. Podorlický skanzen Krňovice si získá každého milovníka lidové architektury.

Skanzen Řepora

Skanzen ŘeporaZdroj: wikipedia.org; foto: ŠJů

Za lidovou architekturou nemusíte vyrážet pouze do horských oblastí. Jeden z unikátních skanzenů se nachází také poblíž Prahy ve Stodůlkách. V roce 2002 zde byl zpřístupněn Skanzen Řepora, který se zaměřuje na architekturu 14. století a na věrné kopie českých lidových staveb. Toto středověké městečko bohužel postihlo několik požárů. Vždy však došlo k precizní obnově, jíž můžete dodnes obdivovat.

Areál skanzenu je plný zajímavých budov a expozic. Navštívit můžete usedlost rychtáře s krčmou, kostel se hřbitovem, hrnčíře, tržiště, pranýř, studnu i domkáře. Obdivovat budete tehdejší obytné stavby, pec, sýpku, ale i přidružené věci. Vybudován byl například šibeniční vršek, pohanské kultovní místo a nechybí ani palisády a brána. Malé děti pak potěší ohrádka s ovcemi a kozami jako součást komplexu. Skanzen Řepora je sice budován v současné době, k výstavbě jednotlivých staveb jsou však používány dobové technologie, aby bylo dosaženo toho správného výsledku.

Muzeum v přírodě Rymice

Muzeum v přírodě RymiceZdroj: Facebook - Muzeum v přírodě Rymice; odkaz: www.facebook.com/Muzeum-v-přírodě-Rymice-1460047024228265

Muzeum v přírodě Rymice, dříve Soubor lidových staveb. Objekty zaměřené na tradiční lidovou hanáckou kulturu se vyjímají tím, že stojí na svých původních místech. Stavby se nachází v obci Rymice poblíž Zlína a pochází z přelomu 18. a 19. století. První představení expozičních objektů proběhlo v roce 1977. Součástí muzea v přírodě je také renesanční tvrz a hospodářské budovy.

A co vám nabízí Muzeum v přírodě Rymice? Jsou to nejstarší datované domy v místní části označované jako Hejnice. Tato oblast byla mimochodem prohlášena za vesnickou památkovou rezervaci. Obdivovat můžete větrný mlýn, který kdysi stával v Bořenovicích. Dále jsou to domy Symerských (čp. 65), Potůčkovo (čp. 62), Gajovo (čp. 14) a Vymětalovo (čp. 64). Mezi muzejní kousky v přírodě patří i bývalá panská kovárna, obecní kovárna a sedlárna. Příjemnou atmosféru vytváří samotná náves.

Hamousův statek

Hamousův statekZdroj: wikipedia.org; foto: Petr1888

Nakonec si pro vás necháme jednu perličku, která nemá ani tak podobu rozhlehlého skanzenu, jako spíše jediného, a o to více unikátního objektu. Je to Hamousův statek nacházející se na Křivoklátsku, konkrétně v obci Zbečně. Na krásném místě naproti kostelu sv. Martina se tu tyčí památkově chráněný Hamousův statek.

Mnohé části statku pochází z dávné doby. Například dubové trámy byly káceny v letech 1577 až 1583. Dřevěná černá kuchyně pochází z roku 1716. A v podobném duchu by šlo pokračovat i v rámci ostatních částí statku. Při návštěvě Hamousova statku se můžete podívat nejenom na chlebovou pec, ale také velkou a malou světnici, kuchyni, prostory pro skladování potravin a hospodářské zázemí. K vidění je sbírka dobových artefaktů a spousta řemeslného a zemědělského náčiní. Hamousův statek má převážně roubenou konstrukci a na každého návštěvníka dýchne starou lidovou atmosférou.

Archeoskanzen Modrá

Archeoskanzen ModráZdroj: wikipedia.org; foto: Pudelek

Archeoskanzen Modrá se nachází ve stejnojmenné vesnici ve Zlínském kraji. Areál byl otevřen v roce 2004 a je zaměřen na život obyvatel Velké Moravy. Všechny nově vytvořené stavby vychází z dobových a historických nálezů a odpovídají tehdejší době. Nejčastěji jsou to archeologické nálezy v oblasti CHKO Litovelské Pomoraví.

Součástí Archeoskanzenu Modrá je několik tematických oblastí. Obdivovat můžete například palisádové opevnění, strážné věže a bránu. Spatříte sídlo velmože a prohlédnete si výstavu zaměřenou na otroctví v době Velké Moravy. K vidění je velkomoravský kostelík, repliky chat a obydlí, včetně zemědělských ploch. Archeoskanzen je propracován do nejmenšího detailu, takže nechybí ani políčka nebo plochy pro chov zvířat. Příjemný je také neustálý rozvoj tohoto areálu, takže je pořád co pozorovat.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.