Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Očkovacích pasů přibývá. Po Islandu je chystá Velká Británie i Dánsko

Očkovacích pasů přibývá. Po Islandu je chystá Velká Británie i Dánsko

Na konci ledna vydal Island první potvrzení o očkování ve formě očkovacího pasu. Jeho cílem je usnadnit cestovaní do zahraničí. Island byl jednou z prvních zemí, které pasy zavedly. V závěsu je Dánsko a nově stejný záměr oznámila i Velká Británie

Všichni občané Islandu, kteří obdrželi potřebný počet dávek vakcíny mohou od 21. ledna 2021 zažádat o vydání digitálního potvrzení prostřednictvím internetové služby. Cílem těchto osvědčení je usnadnit cesty do zahraničí a zbavit je omezujících opatření a povinností spojených s koronavirovou pandemií, jako jsou testy nebo karanténa. 

Platnost očkovacích pasů ale zatím uznává jen malý počet zemí. Mezi ty patří například Seychely, Rumunsko nebo Kypr. Dokud nebudou pasy uznávány mezinárodně nebo alespoň podstatně větším počtem zemi, bude jejich užitečnost značně omezená. 

Jak je to s očkovacími pasy v EU?

Očkovací pasy mohou být cestou k restartu turismu na celém světě, proto jejich zavedení státy Evropské Unie nevylučují. Shodují se však, že je nejprve nutné proočkovat větší část evropské populace a zajistit, aby nedocházelo k diskriminaci neočkovaných občanů. 

Očkovací pasy chystá i Velká Británie a Dánsko

Britský vládní koordinátor pro očkování Nadhim Zahawi v úterý informoval o úmyslu zavést očkovací pasy i ve Velké Británii, pokud je budou jiné země vyžadovat. Nehodlá je však zavést pro domácí využití, kdy by očkovaní občané měli povolen například vstup do restaurací, kin apod. 

Londýn - Tower Bridge

V Dánsku by očkovaní občané měli mít nárok na digitální certifikáty koncem února. Informace o podstoupeném očkování budou zadávat na webové stránce, která jim následně vygeneruje příslušná potvrzení. Díky elektronické podobě bude možné certifikát stáhnout přímo do mobilního telefonu, a cestovatel jej tak bude mít stále po ruce. Dánsko doufá, že v tomto ohledu bude vzorem pro zbytek světa.  

Jak je na tom s očkovacími pasy Česká republika?

Česká republika se prozatím spokojila s papírovým certifikátem o proběhlém očkování. O vakcinačním pasu, který by byl potencionálně mezinárodně uznáván, se ale zatím příliš nemluví. Podobně jako v Evropské Unii zde panují obavy z diskriminace neočkovaných občanů. Proočkovanost českého národa je navíc stále mizivá. 

K očkovacím pasům a volnému pohybu osob je cesta stále dlouhá. Toužíte-li ale přesto vyrazit do světa, v našich přehledech najdete, za jakých podmínek vás jednotlivé země vpustí na svoje území: 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.