Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Cesta autem do Rumunska

Cesta autem do Rumunska

Rumunsko je čím dál vyhledávanější destinací, a to především kvůli přírodním krásám, které ukrývá. Jde o zemi, jenž sice neoplývá přemírou dálnic, přesto motoristům nabízí celkem dost hlavních tras, po nichž se lze pohodlně pohybovat automobilem. Jestliže začínáte s plánováním cesty autem do Rumunka, buďte si jisti, že taková trasa povede přes Slovensko a Maďarsko. Jakékoliv objízdné varianty v podstatě ztrácí smysl. Snad jedině v případě, že byste si chtěli cestu prodloužit nebo si zajet.

Detailnější popis trasy do Rumunska

Berme v potaz, že vaším odrazovým bodem je hlavní město České republiky. Cestu do Rumunska budeme popisovat tak, aby byla co nejpřímější a nejrychlejší. Na území Česka to tedy bude spojení PrahaBrno. Jen co se dostanete k hraničnímu přechodu se Slovenskem, bude další itinerář cesty vypadat následovně.

A právě v maďarské Budapešti se ostatní trasy mohou lišit podle toho, k jakým cílům v Rumunsku směřujete. Jestliže to bude do severní oblasti, je vhodné jet směrem na maďarský Debrecín a pak k hraničnímu přechodu Oradea. Pokud naopak míříte spíše k jihu země, vydejte se z Budapeště rovnou k hraničnímu přechodu Arad.

Vzhledem k tomu, že spousta turistů míří v Rumunsku do hlavní metropole, je přístupnější variantou hraniční přechod Arad. A to i v případě, že budete pokračovat k moři, třeba do přímořského města Constanta. To už záleží na každém z vás. Tyto možnosti vjezdu do Rumunska vlastním autem se však jeví jako nejvhodnější.

Dálniční známky a poplatky na cestě

Cesta autem do Rumunska, to nejsou jenom náklady na pohonné hmoty. Aby byla trasa co nejrychlejší, je pochopitelně vhodné volit ji přes dálnice. Tím ušetříte hlavně čas na dovolené a budete se obvykle pohybovat po kvalitnějších silnicích. S dálničními známkami nebo poplatky se setkáte ve všech zemích. Jak v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, tak v Rumunsku.

Dálniční známky v České republice:

  • Dálniční známka s platností na 10 dnů stojí 310 Kč
  • Dálniční známka s platností na jeden měsíc stojí 440 Kč
  • Dálniční známka s platností na jeden rok stojí 1 500 Kč

Dálniční známky ve Slovensku:

  • Dálniční známka s platností na 10 dnů stojí 10 EUR
  • Dálniční známka s platností na 30 dnů stojí 14 EUR
  • Dálniční známka s platností na jeden rok stojí 50 EUR

Dálniční známky v Maďarsku:

  • Dálniční známka s platností na 10 dnů stojí 14 EUR
  • Dálniční známka s platností na jeden měsíc stojí 19 EUR
  • Dálniční známka s platností na jeden rok stojí 170 EUR

Dálniční známky v Rumunsku:

  • Dálniční známka s platností na 7 dní stojí 3 EUR
  • Dálniční známka s platností na 30 dnů stojí 7 EUR
  • Dálniční známka s platností na 90 dnů stojí 13 EUR
  • Dálniční známka s platností na jeden rok stojí 28 EUR

Nepodceňujte provoz v Rumunsku

O dodržování pravidel silničního provozu v Rumunsku se určitě nemá cenu zmiňovat. Jde o naprostou samozřejmost. Rychlostí limity jsou stejné, jako v České republice, tedy 50/90/130 kilometrů za hodinu. Pozor si však dejte na tamní řidiče, kteří jsou proslulí nedodržováním pravidel silničního provozu. To vše může být se zhoršeným stavem silnic a pobíhajícím zvířectvem na odlehlejších komunikacích poměrně nebezpečným elementem.

Na kolik vás vyjde cesta autem do Rumunska?

Nyní už víte, že k nákladům na pohonné hmoty si musíte připočíst ještě výdaje za dálniční známky podle toho, na jak dlouho se do Rumunska chystáte. S přihlédnutím k cílové lokalitě počítejte i s poplatky za přejezdy mostů přes řeku Dunaj, které se pohybují v rozmezí od 6 do 12 EUR.

Když vyrazíte na týdenní dovolenou z Prahy do Rumunska autem s průměrnou spotřebou 7 litrů na 100 kilometrů, výdaje za cestu se mohou lišit dle níže uvedených cílových destinací. Čas je orientační podle toho, kolik budete mít přestávek, dle počtu objížděk a podobně.

Cílové místo Poplatky Náklady na benzín Celková cena tam/zpět Čas Vzdálenost
Kluž cca 930 Kč 3 200 Kč 4 330 Kč 12,5 hodiny 980 km
Temešvár cca 930 Kč 2 700 Kč 6 330 Kč 9,5 hodiny 830 km
Bukurešť cca 930 Kč 4 400 Kč 9 730 Kč 16,5 hodiny 1 350 km
Constanta cca 930 Kč 5 200 Kč 11 330 Kč 20 hodin 1 600 km
0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.