Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

9 tipů, jak cestovat co nejlevněji

9 tipů, jak cestovat co nejlevněji

V dnešní době je možné cestovat téměř kamkoliv za hubičku a najít si vše ve vteřině na internetu. Kdo nelpí na komfortu cestovních kanceláří a chce ušetřit, tak následující tipy jsou právě pro něj.

Nelpěte na termínu a destinaci

Na některých serverech vyhledávající letenky např. Kiwi či Skyscanner, nemusíte zadávat cílovou destinaci ani datum odletu. Jednoduše napíšete ,,Kamkoliv” a ,,Kdykoliv” a vyhledávač vám najde nejlevnější možnosti. 

Na facebooku se můžete sledovat skupiny jako Honzovy letenky, Akční letenky či Zaleť si, kde jsou denně sdíleny nejlevnější letenky do celého světa.

Bohužel takto to lze praktikovat jen pokud nejste vázaní k práci a termínům dovolené. 

Létejte nízkonákladově

V nízkonákladovkami se roztrhl pytel, a tak se do světa může vypravit už prakticky každý. S nízkonákladovkou se za pár korun podíváte skoro po celé Evropě. Není to ale tak černobílé. Za každou svou chybu si značně připlatíte a často se vyplatí koupit letenku úplně novou.

  • Odbavení na letišti vás může stát až 55 eur
  • Výběr sedadla stojí od 3 eur
  • Změnu jména provedete od 20 až do 160 eur
  • Za odbavené zavazadlo zaplatíte kolem 20 eur
  • Jídlo ani pití nedostanete a na palubě stojí mnoho peněz. Kupte si vše předem na letišti

Pozor: Společnosti často šetří tím, že přistávají na vzdálenějších letištích, odkud může být dražší a složitější doprava. Před koupí letenky se raději podívejte na mapu a ceny dopravy.

Zmenšete zavazadlo

Prvně si připravte zavazadlo, které si chcete vzít a pak vybírejte jeho obsah. Za odbavené zavazadlo se často platí a s příručákem si často vystačíte i na dva měsíce. Navíc spoustu věcí si můžete obléct do letadla na sebe, nikomu nemůže vadit, že máte sukni na kalhotech a dvě bundy.  Nezapomeňte si v batohu nechat místo i na suvenýry.

Pozor: Každá letecká společnost dovoluje jiné rozměry zavazadel. Podívejte se předem a snažte se je dodržet. Za pár centimetrů i kilo navíc můžete zaplatit horentní sumy.

Jezděte mimo sezónu

V sezóně je logicky dražší jak bydlení, tak i doprava. Navíc ve městech často není k hnutí a davy lidí dokáží člověka spolehlivě otrávit. Vyplatí se proto jet úplně jindy. Spousta evropských měst je krásná i v zimě a na ostrovech se báječně vykoupete i v říjnu, aniž byste kohokoliv potkali. 

TIP: Kratší výlety vás samozřejmě vyjdou levněji mimo víkendy a svátky. Pokud chcete letět, vybírejte letenky v úterky, středy a soboty.

Vyhněte se dopravním prostředkům

Jste-li dobrodružnější povahy, můžete vynechat letadla a busy a dopravovat se stopem. Seznámíte se se spoustou skvělých lidí a budete mít zážitky na celý život. Navíc vám mohou nabídnout i nocleh a podělí se o super tipy na výlety.

Ve městech choďte pěšky, nebo si půjčte kolo. Uvidíte víc, než když město projedete pod zemí. Ve velkých městech, kde je jízda MHD nevyhnutelná, bývá často možnost si zakoupit celodenní či vícedenní jízdenky, které vyjdou o poznání levněji.

Bydlete u místních

Můžete přespat u místních úplně zadarmo přes aplikaci Couchsurfing, nicméně se počítá s tím, že s hostiteli strávíte nějaký čas, abyste se poznali a nebyl to jen hotel zadarmo. Nemáte tolik soukromí. Naopak přes aplikaci Airbnb se můžete ubytovat v domě, bytě, nebo jen pokoji, aniž byste byli vázaní komunikací s hostitelem. 

Ušetřete na vstupech

Přes již zmiňovaný Couchsurfing můžete najít spoustu eventů pořádaných místními. Od procházky městem se zajímavostmi, až po společný výlet na kole. Ušetříte stovky korun a uvidíte, jak žijí místní.

Některá muzea a galerie mají určitý den v týdnu, nebo měsíci vstupné snížené či úplně zdarma. Např.:

  • Paříž - ikonický Louvre můžete navštívit první neděli v měsíci zdarma a tentýž den můžete zdarma vidět i Monetovy lekníny v Musée de l'Orangerie
  • Berlin - Berlinische galerie v německém hlavním městě má každé první pondělí v měsíci vstup za polovinu
  • Mnichov - v neděli si prohlédnete mnichovské Pinakotéky jen za 1 euro
  • Londýn - všechna největší muzea této britské metropole jsou zadarmo pořád
  • Oslo - v norské Národní galerii uvidíte Munchův Výkřik každý čtvrtek zdarma
  • Zaragoza - ve Španělsku můžete navštívit Goyovo muzeum zdarma každou druhou neděli v měsíci

Jezte jako místní

V každém městě je spousta super restaurací, které jsou ale připraveny na turisty, a to hlavně cenami. Přesně ty restaurace, kam by místní nikdy nešel. Sledujte, kam chodí a nejen, že si výborně pochutnáte, navíc ušetříte i spoustu peněz.  

Neutrácejte za zbytečnosti

Nekupujte suvenýry v typických suvenýrových obchodech. V každém městě najdete obchůdek s lokálními výrobky, což nejenže potěší víc než klíčenka s nápisem, ale navíc podpoříte místní lidi a řemeslo. Ani nemusíte kupovat dárek každému členu rodiny. Kupte lahev místního vína a spolu si ji vypijete, až budete vyprávět, co skvělého jste na cestě zažili.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.