Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Párty na hřbitově, nářez od souseda nebo tanec pod ledem. Náš silvestr je proti nim nuda

Párty na hřbitově, nářez od souseda nebo tanec pod ledem. Náš silvestr je proti nim nuda

Posezení u chlebíčků, zábavný program v televizi, společenské hry, procházka s rodinou a noční bouchnutí sektu společně s ohňostrojem. České oslavy silvestra zřejmě nijak nevyčnívají, ale v různých koutech světa slaví méně tradičně. Pojďme se podívat, kde vítají nový rok třeba na hřbitově.

Ohňostroj po celý den

Půlnoc nastává v různých koutech planety v jinou dobu a s tím samozřejmě souvisí i možnost sledovat přenos půlnočních oslav například už od dopoledních hodin. Po celý den se můžete nechat inspirovat veselou náladou a prohlédnout si, jak vítají nový rok například v Austrálii, různých státech USA nebo v asijských zemích. Vězte, že někde patří k příchodu nového roku tradice, která nám připadá úsměvná nebo až bizardní.

Spory se řeší do konce roku

Jedno zajímavé čínské přísloví říká, že nemáme nechat zapadat slunce nad vlastním hněvem. Prý se jedná i o účinný recept na fungující manželství, kde by všechny spory měly být vyřešeny ještě před večerními hodinami. Možná se podobnou filozofií nechali inspirovat v Peru, protože věří, že všechny nevyřešené spory přinesou smůlu a zátěž do nového roku. Je běžné, že se poslední den v roce snaží urovnat všechny domnělé křivdy. O výbušnou atmosféru není nouze, sousedské hádky i ostřejší rvačky jsou na programu po celý silvestr.

Od úplňku do úplňku

Jeden den oslav za celý rok úspěchů je zřejmě málo. To si myslí v Číně a Vietnamu, proto slaví od jednoho úplňku k druhému. Oslavy trvají plných patnáct dní a každý den má svůj význam a svou tradiční oslavu. Začátek i konec oslav je plovoucí a všudypřítomné petardy se ozývají dnem i nocí.

Oslava s dědou a babičkou

Zapojit prarodiče nebo praprarodiče do silvestrovských oslav není nic neobvyklého, kdyby se nejednalo o osoby dávno zesnulé. To není překážkou v Chile. Hřbitov není tichým místem, kde by se mělo šeptat, aby se nerušil odpočinek zesnulých. Hroby se o silvestra promění v párty místo, připít si na hřbitov se vypraví celé rodiny.

V jižní Africe nechoďte kolem oken

Tradice důkladného úklidu je u nás spojená spíše s jarními měsíci nebo přichází spolu se stěhováním. Jinak je tomu ve městech jižní Afriky. Na konci roku se okny na ulici vyhází starý nábytek. Společně s úklidem se lidé zbaví všechno špatného, co je během roku potkalo. Uvolněný prostor dává šanci novým zážitkům a vnese do interiérů svěží vítr. 

V Rumunsku mluví se zvířaty

V Rumunsku je tradicí, zeptat se zvířat, jaký bude nový rok. Pokud zvíře mlčí, znamená to, že nový rok bude klidný a plný štěstí. Aby si obyvatelé Rumunska štěstí zajistili, musí pohladit na Nový rok jehně. To je příležitostí pro děti, které mohou získat pár mincí jako odměnu. Nosí už od samého rána jehňátka v náručích ulicemi a kolemjdoucí jim věnují pohlazení.

Sibiř slaví pod vodou

Že je otužování zdravé, je známo po stovky let. Zajímavou novoroční tradici mají na Sibiři. Otužování provádí na zamrzlém jezeře. Ale nestačí jen prosekat díru v ledu a krátce se namočit. Je třeba se potopit a pod vodou si zatancovat. Že by tento ledový zvyk sám o sobě stačil? Možná ano, jen kdyby pod vodou nebyla taková nuda. Proto se potápějí i s ozdobeným vánočním stromečkem a pod vodou tancují okolo něj. 
Naše tradiční uklizení baněk a tříkrálové zanesení stromku k popelnicím působí poněkud nudně.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.