Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Poznejte krásy Českých hor – II. část
Autor: Lucie Beranová; zdroj: wikimedia

Poznejte krásy Českých hor – II. část

Hory a pohoří jsou něčím, co si člověk jednoduše oblíbí. Zalesněné vrcholy, výhledy, čistá příroda, to si zkrátka rychle zamilujete. A v České republice je takových lákavých míst více než dost, což z části dokázal i náš první díl seriálu o krásách tuzemských hor. Nyní se pojďme podívat na tu druhou polovinu rozmanitých pohoří, jež patří k těm oblíbeným a hodně navštěvovaným. Vybírat si můžete hory z libovolné části naší země.

Krkonoše

Krkonoše představují nejvyšší pohoří České republiky, které je turisty vyhledáváno pravděpodobně nejvíce. Toto území se pojí s bájným duchem v podobě Krakonoše. Široký horský celek se rozkládá především v severovýchodních Čechách a zasahuje kousek do Slezska. Samotný hřeben Krkonoš vede z Novosvětského sedla do Královeckého sedla a je dlouhý přibližně 35 kilometrů. Jsou to právě Krkonoše, kde leží 15 z 20 nejvyšších vrcholů České republiky. Tím nejvyšším je Sněžka se svou výškou 1 603 metrů nad mořem. Dále jsou to Luční hora, Studniční hora, Vysoké Kolo, Stříbrný hřbet, Violík, Malý Šišák a další.

V Krkonoších pramení několik významných řek, od Labe, přes Úpu, až po Jizerku a Mumlavu. Toto pohoří bylo v roce 1959 vyhlášeno Krkonošským národním parkem. Nachází se tu velice cenná příroda. Poslední roky zde příval turistů stoupá, ať už jde o zimní nebo letní aktivity. Vyhledávanými turistickými centry jsou Pec pod Sněžkou, Špindlerův Mlýn, Malá Úpa, Horní Maršov, Jánské Lázně a Harrachov. K největším přírodním krásám Krkonoš patří Úpská rašelina, Obří důl, Pančavský vodopád, Kotelní jámy, Rýchovský prales a Labský důl. Vyhledávaná je například Labská přehrada, přehrada Les království, zvědavá ulička Jilemnice, Pojizerský Pacifik a Důl Bohumír.

Železné hory

Železné hory jsou dominantou Českomoravské vrchoviny. Představují nejenom národní geopark, ale také chráněnou krajinnou oblast. Rozprostírají se v Kraji Vysočina, Pardubickém kraji a částečně ve Středočeském kraji. K nejvýznamnějším vodním tokům Železných hor patří řeka Labe a Chrudimka. Na území se nachází i několik vodních nádrží. Nejznámější je pravděpodobně vodní nádrž Seč, Hamry, Padrty, Křižanovice a Práčov. Železné hory se pojí s řadou vrcholů. Tím nejvyšším je U oběšeného s výškou 737,4 metrů nad mořem. Vysoký je také Peškův vrch, Na kopci, Pešava, Dědovský kopec a Vojtěchův kopec.

Národní geopark Železné hory zahrnuje řadu významných geologických lokalit. Užívat si lze dvou přírodních vyhlídek, jež představuje hradní zřícenina Lichnice a Štikovská vyhlídka, poblíž které stojí památná Štikovská lípa. Železné hory nabízí spoustu turistických a cyklistických tras, které jsou díky kopcovitému terénu středně náročné. Mezi populární atrakce patří například Vysílač Krásné s výškou 182 metrů nebo Veselý Kopec, kde je expozice Muzea v přírodě. Stejně, jako na mnoha jiných horách jsou vyhledávané rozhledny – Barborka, Boiika, Milada a Zuberský vrch.

Lužické hory

Lužické hory jsou menším pohořím nacházejícím se na severu České republiky. Sousedí s oblastmi, jakými jsou Šluknovská pahorkatina, Žitavská pánev nebo Děčínská vrchovina. Jde primárně o pískovcové pohoří, v jehož centrální části se nachází několik rybníků. Je to známý Jedlovský rybník, Hraniční rybník a Svorský rybník. Lužické hory byly v roce 1976 vyhlášeny za chráněnou krajinnou oblast, a to především kvůli cenným ekosystémům. Nejvyšším vrcholem pohoří je Luž s výškou 793 metrů nad mořem. Mezi další velké vrcholy patří Pěnkavší vrch, Jedlová, Klíč a Hvozd.

Lužické hory jsou spojeny s turistikou, což dokazuje řada naučných stezek v okolí. Známá je například Mezinárodní naučná stezka Lužické a Žitavské hory. Dále je to Lesnická naučná stezka Sokol, Naučná stezka Obnova mokřadů na Brazilce či naučná stezka Okolím Studence. K významným cílům Lužických a částečně Žitavských hor patří Pustý zámek, Česká kamenice, Panská skála, Klučky a Kyjovské údolí. V případě zřícenin hradů jsou oblíbeným cílem Fredevald, Milštejn a Tolštejn.

České středohoří

České středohoří je chráněnou krajinnou oblastí, která spadá do Podkrušnohorské oblasti. Nepřehlédnutelnou dominantou této lokality je hluboké údolí řeky Labe. Délka území je asi 70 kilometrů, na šířku má přibližně 25 kilometrů. České středohoří nabízí několik poměrně vysokých vrcholů, jimž dominuje hora Milešovka s výškou 837 metrů nad mořem. Těmi dalšími jsou například Hadišťany, Pařez, Sedlo, Kleč, Ostrý a Kletečná. Naopak tím nejnižším bodem Českého středohoří je řeka Labe v nadmořské výšce 121,9 metrů, takže celkové převýšení je 715,1 metrů.

České středohoří se pyšní spoustou přírodních zajímavostí. Překrásné je například Oparenské údolí, Archeologický skanzen Březno, Kratochvílova rozhledna, zámecký rybník Mimoň, historické památky Ústí nad Labem a hrad Házmburk. Podobných staveb je v Českém středohoří více – zámek Libochovice, zřícenina hradu Helfenburk a zámek Ploskovice. Při toulkách po této chráněné krajinné oblasti mnozí turisté ocení i vyhlášenou lidovou architekturu.

Karpaty (Bílé Karpaty)

Karpaty představují nejrozsáhlejší pásmové pohoří ve východní a střední Evropě. Pokrývají nejenom Českou republiku, ale také Rakousko, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Ukrajinu, Srbsko a Rumunsko. V České republice zaujímají plochu asi 3 %. V naší zemi jsou označovány jako Moravské Karpaty, popřípadě ty slezské, které se následně dělí na několik částí. Bílé Karpaty, Hostýnské vrchy, Moravskoslezské Beskydy, Chřiby, Podbeskydská pahorkatina, Jablunkovské mezihoří, Slezské Beskydy a Javorníky.

Turisticky vyhledávané jsou Bílé Karpaty nacházející se na česko-slovenských hranicích. Nejvyšším vrcholem je Velká Javořina s výškou 970 metrů nad mořem. Dále je to třeba Chmeľová, Velký Lopeník a Kobylinec. Toto území bylo vyhlášeno chráněnou krajinnou oblastí, a to nejenom v Česku, ale také na Slovensku. Významnými vodními toky jsou řeky Váh a Morava. K nejnavštěvovanějším částem Bílých Karpat kromě působivé přírody patří Lednický hrad, Vršatecká bradla a Červený Kaneň.

Rychlebské hory

Rychlebské hory jsou označovány, jako nejopuštěnější pohoří v České republice. Nachází se v Jesenické oblasti a jejich délka je 30 kilometrů. Leží v Javornickém výběžku a zabírají území mezi Bílou Vodou a Ostružnou. Nejvyšším vrcholem Rychlebských hor je Smrk s výškou 1 125 metrů nad mořem. Dále je to Travnatá hora a Polská hora. Toto pohoří na své ploše dominantně prezentuje přesně 17 tisícovek. Mezi horami se nachází mělká sedla.

Místo je vyhledávané nejenom turisty, ale také cyklisty. Ty často směřují na chatu Paprsek. Mezi oblíbená horská střediska patří Ramzová, Ostružná a Petříkov. Od roku 2009 zde fungují tzv. Rychlebské stezky určené pro horská kola. Stezky obvykle vedou po upravených cestách v lesích. Při návštěvě Rychlebských hor si v itineráři poznamenejte cíle jako Šafářova skála, Borůvková hora, zřícenina hradu Rychleby a Nýznerovské vodopády. Právě v Rychlebských horách si užijete neporušenou přírodu, samotu a jedinečné ticho.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.