Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Nová ohniska covid-19 mohou ohrozit další turistickou sezónu

Nová ohniska covid-19 mohou ohrozit další turistickou sezónu

Letošní sezóna by měla být pomalým návratem k normálnímu cestování. Týká se to bohužel jen omezeného množství zemí. Některé mohou na nový výskyt covid-19 opět doplatit. A to pro ně může být devastující.

Oživení cestovní ruchu je po loňském roce pomalé, avšak hodně nadějné. Řada zemí se snaží o návrat do normálu, jelikož si uvědomují závislost svého fungování na cestovním ruchu. Daří se to především destinacím, které jsou vyspělejší a mají očkovanou větší část obyvatelstva. Typickým příkladem je Španělsko, Itálie nebo Řecko. Jiné země na tom ovšem nejsou tak dobře.

Riziko další špatné turistické sezóny

Například takové Thajsko hlásí nový výskyt nákazy covid-19. Naopak Tunisko a Egypt zase bojují s minimální proočkovaností. Zhruba třetina destinací světa je v rámci turistiky opravdu zranitelná. Ve výčtu ohrožených zemí je Svatá Lucie, Antigua a Barbuda, Aruba i Srí Lanka. Jde o státy, které potřebují doplňovat peníze z turistického ruchu.

Vyhlídky pro vybrané země jsou tak neblahé a hrozí, že je postihne druhá nepovedená sezóna. K celému problému se vyjádřila i Světová organizace cestovního ruchu s odhadem, že turistika začne se svým oživením až v létě, u některých států dokonce až v září. Mnohé země se však musí připravit na zhruba poloviční zájem turistů oproti předchozím letům.

Doufejme, že si covid-19 z pohledu cestovního ruchu nevybere stejnou daň jako v roce 2020.

  • Snížení výnosu z turistiky až o 4,5 bilionu amerických dolarů.
  • V oboru přišlo o pracovní místo 62 milionů lidí po celém světě.

Podpořte cestovní ruch, kde to jde, a užijte si zaslouženou dovolenou. Podívejte se do našich velkých přehledů zemí, kam lze vycestovat v Evropě a ve Světě.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.