Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Praktické rady, jak na cestování se zvířaty bez stresu

Praktické rady, jak na cestování se zvířaty bez stresu

Čeká vás dovolená či výlet do zahraničí a vy přemýšlíte, že byste tentokrát vzali svého domácího mazlíčka na cestu s sebou? Cestování se zvířetem se na první pohled může zdát složitější, pokud se však budete řídit několika základními pravidly a vše si s dostatečným předstihem naplánujete, cestu zvládnete bez stresu jak vy, tak vaši čtyřnozí společníci.

Ať už budete cestovat se psem, kočkou nebo fretkou, musíte mimo jiné počítat s tím, že za přepravu zvířete do zahraničí vám dopravce pravděpodobně naúčtuje poplatky navíc. V jakém cenovém rozpětí se ceny za cestování s domácími mazlíčky pohybují? A jak byste měli před a během cesty postupovat? Přečtěte si následující tipy, aby vše proběhlo bez komplikací.

Cestování v rámci EU

Pokud se chystáte navštívit některou z členských zemí Evropské unie, musíte pohlídat, aby zvíře bylo označené mikročipem či tetováním, disponovalo platným pasem a bylo naočkováno proti vzteklině. Vše je potřeba zajistit včas, alespoň měsíc před odjezdem. Tři nezbytná opatření jsou následující:

  • Označení mikročipem (případně tetováním)
  • Platný pas zvířete
  • Očkování proti vzteklině

Jak tato jednotlivá opatření splnit?

Očipování zvířete

Aby váš mazlíček získal pas na cestu, případně označení mikročipem, musíte se s ním vydat k veterináři registrovanému krajskou či městskou veterinární správou, který má pro vydávání pasů schválení. Pokud váš mazlíček již mikročip má, veterinář jej podle něj identifikuje a vystaví mu pas. V případě, že zvíře dosud žádné značení nemá, veterinář ho nejprve musí očipovat.

Tetování zvířete

Nechávali jste svého psa či kočku označit ještě před 3. červencem 2011, kdy se měnila pravidla, a zvíře má namísto mikročipu tetování? Jestliže je tetování dobře čitelné, pak označení mikročipem již není potřeba. Jedinou výjimkou je ovšem Chorvatsko: označení zvířete tetováním zde neuznávají a jedinou platnou možností je právě mikročip.

Očkování proti vzteklině

Kromě identifikace zvířete je nezbytnou podmínkou také jeho naočkování proti vzteklině. To musí proběhnout až po očipování. Dřívější očkování se pro cesty do zahraničí nepovažuje za platné. Pokud je tedy váš mazlíček již očkovaný, veterinář ho bude muset přeočkovat.

Kdy k veterináři?

Důležité je, abyste k veterináři dorazili s dostatečným předstihem, jelikož je očkování uznáno za platné až 21 dní po vakcinaci. Do té doby vás se zvířetem za hranice nepustí.

Kolik vás to bude stát?

  • Mikročip – 500 až 700 Kč
  • Očkování – 300 až 400 Kč
  • Vystavení pasu – 100 až 300 Kč

S kým může zvíře cestovat?

Jméno majitele zvířete se uvede do pasu, který se následně může používat i jako očkovací průkaz. Případně si třetí osoba zařídí písemné zmocnění majitele, aby se zvířetem mohla cestovat ona.

Odčervení psů

Při cestování do Finska, Irska, Velké Británie a na Maltu nesmíte zapomenout na odčervení psa (neboli ošetření proti echinokokům) alespoň 120 až 24 hodin, než na území některé z těchto zemí vstoupíte. Jeho provedení potřebujete mít potvrzené v pase zvířete.

Výjimka u mláďat

Povinné očkování proti vzteklině může být prominuto mláďatům psů, koček a fretek starých nejvýše 12 týdnů, jestliže jsou provázena pasem nebo například pokud jsou závislá na své matce, kterou musí doprovázet.

Státy mimo EU se stejnými podmínkami

Několik států mimo EU má stejné podmínky, takže se nemusíte bát vycestovat do nich společně s mazlíčkem. Konkrétně se jedná o tyto oblasti:

Cestování do států mimo EU

U každé země, která není členským státem Evropské unie, se uplatňují odlišné podmínky. Navštivte proto internetové stránky veterinární autority dané země, případně příslušný zastupitelský úřad, kde se dozvíte všechny potřebné informace. Požadavky jednotlivých zemí naleznete také na stránkách státní veterinární správy.

A co cestování letadlem?

Ne všechny letecké společnosti umožňují převážet letadlem zvířata. Často si za převoz zvířete také pěkně připlatíte. Platí, že každá aerolinie si stanovuje odlišné přepravní podmínky, které naleznete na jejích webových stránkách. Pokud byste chtěli převážet křečky, potkany či kanárky, u většiny společností nepochodíte.

Kde zvíře poletí?

Psa, kočku nebo fretku si můžete vzít s sebou na palubu letadla pouze pokud schránka, v níž musí být zvíře zavřené, váží maximálně osm kilo. Rozměry by měly odpovídat velikosti příručního zavazadla. Schránka se v kabině umístí na podlahu pod sedačku před vámi. Platí zde zákaz schránku během letu otevírat a vypouštět zvíře ven.

Výjimka: Asistenční a vodící psi mají vždy povolený vstup do kabiny letadla, bez povinnosti být v kleci, a navíc se za jejich přepravu nic neplatí.

V kabině letadla můžete zvíře převézt s Eurowings pouze malé kočky a psy za 55 euro. U Transavia a Vueling jsou podmínky stejné a cena je 40 euro.

Větší zvířata přesahující osm kilogramů, se převážejí v prostoru pro zavazadla. Zvíře se opět musí umístit do schránky, jejíž rozměry nesmí přesáhnout 125 x 69 x 80 cm. Nezbytné je nepropustné dno a otvory na dýchání. Zvířeti musíte dovnitř také připravit potravu a vodu a schránku označit svým jménem a telefonním číslem. Na zvířata v nákladovém prostoru dohlíží personál, celý prostor je navíc vytápěný. Váš mazlíček tak bude cestovat v pohodlí a vy o něj nemusíte mít starost.

Přepravu zvířete v zavazadlovém prostoru umožňují třeba AirBaltic za 100 euro, Norwegian za 60 až 84 eur a Transavia za 60 euro.

Které letecké společnosti přepravují pouze vodicí psy?

Několik leteckých společností vám umožní převoz pouze vodících psů. Konkrétně se jedná o:

Cestování autem

Převážení zvířete autem nevyžaduje taková omezení jako v případě cestování letadlem, přesto je zde několik pravidel, kterými byste se měli řídit. Nejdůležitější je, abyste měli vždy na paměti, že v případě nehody nesmíte zvíře ohrozit a zvíře nemůže ohrozit vás.

Zvíře by mělo sedět buď v zavazadlovém prostoru odděleném mříží, nebo na zadním sedadle se speciálním postrojem připevněným k bezpečnostním pásům.

Jak zajistit svému mazlíčkovi bezpečnou a příjemnou cestu autem?

Především na delších cestách je vhodné myslet na komfort mazlíčka. Jak?

  • Určete zvířeti jeho místo
  • Pokud cestujete se svým psem či kočkou často, měl by mít váš čtyřnohý přítel jasno, kde je v autě jeho místo, na které si zvykne, pro lepší adaptaci mu můžete místo ozdobit předměty, které zná (hračky, deka...)
  • Vyvarujte se hlasité hudby v autě, obzvláště psi jsou na hlasitou hudbu velmi citliví a mohli byste jim tak cestu značně znepříjemnit
  • Pořiďte pejskovi originální ochranný potah na zadní sedadlo
  • Dělejte přestávky každé dvě až tři hodiny
  • Nenechávejte zvíře v autě samotné

Jak vidíte, cestování se zvířaty nemusí být až tak složité a stresující, jak se na první pohled zdá. Stačí se pouze dobře připravit.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.