Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Co je to glamping a kam za ním vyrazit?

Co je to glamping a kam za ním vyrazit?

Vyhledáváte při cestování komfort, pohodlí a všechny nezbytné služby pro bezstarostný a všestranný pobyt? Zároveň byste chtěli vyzkoušet kouzlo a atmosféru kempování? Pak je pro vás glamping, jako stvořený.

Pojem glamping se v oblasti cestování objevuje čím dál častěji. První zmínka o něm padla v roce 2005, ale jeho význam má sáhodlouhou historii. Ve své podstatě se jedná o spojení slov glamorous a camping. V překladu se tak dopracujete ke „kouzelnému kempování“. To už je přece jenom výstižnější označení.

Jedná se tedy o kempování na vyšší úrovni. Žádný nocleh na tvrdé zemi někde pod stanem. Ale nocování v přírodě se vším všudy. To znamená s postelí, luxusním vybavení, pestrým zázemím a řadou dalších věcí. Nechybí ani patřičná dávka originality, díky níž glamping nabývá bezpočtu nejrůznějších podob:

  • ubytování v jurtě
  • působivé iglú
  • posed uzpůsobený ke spaní
  • maringotka
  • domek na stromě

Možností je v tomto případě více než dost. Součástí takových glampingových ubytování mohou být i další prvky v podání sauny, vířivky, ohniště, posezení a podobně. Nechybí ani vytápění, takže je lze obývat nejenom v létě, ale i v zimě. Meze se v tomto směru rozhodně nekladou.

Historie glampingu

Pokud se zahledíme do dávné historie, už setkání Františka I. a Jindřicha VIII. probíhalo ve stanech ověnčených zlatem a řadou přidružených věcí. Možná právě to byly historické prvopočátky glampingu. Ten se pochopitelně začal rozvíjet nejprve v exotických destinacích. Na úchvatných místech, která k tomu jednoduše vybízí – Portugalsko, Tanzanie, Malajsie, Thajsko, Jihoafrická republika, Itálie, Španělsko a jiné. 

Glamping v Česku

Nechybělo dlouho a glamping se objevil také v České republice. Vznikla zde spousta ubytovacích zařízení tohoto typu. Náklady na noc se obvykle pohybují od 2 000 Kč do 7 000 Kč. Níže vám představíme tři z nich.

Glamping Brdy

Glamping BrdyZdroj: Facebook - Glamping Brdy; odkaz: www.facebook.com/GlampingBrdy/photos

Vyrazit můžete například do chráněné oblasti Brdy, která se vyznačuje klidem a jedinečnou přírodou. Stanování na louce uprostřed lesa nabývá zcela jiných podob. Právě zde poznáte význam pojmu luxusní stanování. Velký stan s výhledem do přírody je vybaven manželskou postelí, kuchyňkou, židlemi a stolem. V zimě si můžete dopřávat teplo prostřednictvím malých kamínek. Zkrátka, romantika, jak se patří.

Glamping Brdy je ubytovací projekt dotažený do toho nejmenšího detailu. K ubytovacímu stanu patří i venkovní lázně. Posedět můžete v sauně ve tvaru sudu s výhledem ven. Nebo se naložíte do sudu s vodou, kterou lze přihřívat prostřednictvím venkovních kamen. Profesionální masáž je pak třešničkou na dortu. Tak vypadá luxusní glamping v celé své kráse.

Tree Houses – pobyt v korunách stromů

Treehouse pod JeštědemZdroj: Facebook - Treehouse pod Ještědem; odkaz: www.facebook.com/treehouse.pod.jestedem

Stanování vysoko nad zemí a s krásným výhledem po okolí. Tak nějak lze charakterizovat glamping v podání Tree Houses. Ubytování v korunách stromů. Několikalůžkové pokoje s řadou přírodních a dekorativních prvků, venkovní terasa, ale také hygienické a sociální zázemí. To je táboření na podstatně větší úrovni.

Domy na stromech jsou unikátním a neobvyklým projektem charakterizujícím glamping v celé jeho kráse. Ubytování s ohledem na přírodu, avšak s vysokým standardem. Takových míst je v České republice více než dost. Dokazuje to Treehouse pod Ještědem, Treehouse na pastvě v Mirošovicích u Prahy, Treehouse Resort Ralsko, Treehouse Tři duby nedaleko Posupic u Benešova nebo Treehouse Česká Kanada.

Dobčické rybníčky

Dobčické rybníčkyZdroj: Facebook - Dobčické rybníčky; odkaz: www.facebook.com/dobcickerybnicky.cz

Glamping může nabývat bezpočtu nejrůznějších podob. Důkazem jsou Dobčické rybníčky, které Vás doslova vytrhnou z ruchu velkoměsta. A to se vším všudy. Užívat si můžete pobyt nad vodní hladinou s pohodlným noclehem a s přírodními prvky. To znamená, čerpání vody prostřednictvím ruční pumpy, autentická atmosféra bez elektřiny a suchá toaleta. Součástí chatiček jsou kamna s varnou vody a velké ohniště s grilem.

Vybírat si navíc můžete z odlišných typů chatiček rozmístěných na různých rybnících. Je to například chatička Verunka, chatička Sofinka a chatičky Madlenka a Amálka. Vše doplňuje tippi Jiřík. Rybaření systémem „chyť a pusť“, řada atrakcí pro relaxaci a klid přírody. To je český glamping, jak se patří.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.