Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

7 konkrétních tipů, jak strávit dovolenou aktivně

7 konkrétních tipů, jak strávit dovolenou aktivně

Když se řekne dovolená, mnoho lidí si představí ležení u moře, čtení knížek a večer koktejl u bazénu. Dovolená ale není jen o opalování, je o nasbírání zážitků, které vás nabijí i na zbytek roku. Na zážitky není nic lepšího než aktivní dovolená. Po Evropě najdete nespočet míst, kde si aktivní dovolenou užít.

Kaňoning

Náročnější sport, který vyžaduje nějakou fyzickou kondici je kaňoning. Jedná se o slaňování, skákaní, proplouvání, klouzání a brodění v řekách a vodopádech. Na kaňoning již potřebujete dobrou výbavu jako helmu, sedáky, lana a další potřeby pro přežití v chladné vodě. Naštěstí se kaňoning stal tak oblíbeným, že v mnohých státech si můžete zaplatit zážitek s instruktorem, který vás vše naučí a výbavu vám půjčí.

Země, kde zkusit kaňoning: Slovinsko, Španělsko, Itálie.

Cena za zážitek s průvodcem se pohybuje kolem 1 500 Kč.

Via ferrata

Máte-li rádi horolezení i klasickou horskou turistiku, tak byste určitě měli vyzkoušet ferraty. Via ferrata -  železná cesta, je cesta v nepřístupném horském terénu zajištěna ocelovými lany. Je to v podstatě napůl lezení a napůl chůze, záleží na obtížnosti, jakou si zvolíte. Na ferratu potřebujete výbavu jako helmu, sedák, ferrata set a dobré boty, naštěstí naše největší turistické obchody výbavu zapůjčí, takže nemusíte na začátku investovat velké peníze. 

Pokud jste úplní začátečníci, zvolte ferratu označenou písmeny A a B, jste-li pokročilí, můžete si troufnout i na těžší terén s označením C a D. Pro specialisty je písmeno E, které už vyžaduje velkou zdatnost.

Země, kde zkusit ferraty: Itálie, Rakousko, Slovinsko.

Cena za zážitek s instruktorem se pohybuje kolem 2 000 Kč.

Kayaking a rafting

Jste-li vodní živel, tak sjíždění divoké řeky pro vás bude splněným snem. Ke kayakingu a raftingu potřebujete loď, neopren, vesty a helmy a pokud jste úplní začátečníci, tak i zkušeného instruktora, který vás naučí i technickou stránku věci a zážitek si užijete beze strachu.

Země, kde zkusit divokou řeku: Francie, Slovinsko, Itálie, Bosna a Hercegovina.

Cena za zážitek s instruktorem se pohybuje kolem 1 500 Kč.

Potápění

Když vás omrzí sedět na lodi a chtěli byste raději vidět, co se děje pod hladinou, zvolte potápění. Není nic krásnějšího, než se ponořit pod hladinu, poslouchat ticho a proplouvat klidným světem mezi rybami a vraky starých zapomenutých lodí. Pokud s potápěním teprve začínáte, určitě neváhejte nad znalostmi zkušeného instruktora. Voda je přeci jen silný živel a není radno ji podcenit. Pokud se hloubek bojíte, tak volte raději klasický šnorchl. 

Země, kde zkusit potápění: Malta, Španělsko, Sardinie, Norsko.

Cena za zážitek s instruktorem se pohybuje kolem 1 500 Kč.

Lanový park

Pokud cestujete s dětmi a chcete i jim dopřát aktivity, které je nadchnou, pak je nasnadě lanový park. V lanovém parku vám půjčí veškeré vybavení, a to úvazek, jištění a helmu. Je to jedna z nejlevnějších adrenalinových aktivit, kterou můžete dělat i v Česku a bude bavit nejen děti, ale i rodiče. Většina lanových cest je zakončena zip linem, které završí zážitek dokonale.

Země, kde zkusit lanové centrum: Švýcarsko, Německo, Španělsko.

Cena za zážitek se pohybuje kolem 500 Kč.

Paragliding

Jedním z dražších, ale rozhodně nezapomenutelných zážitků je paragliding. Paragliding je letecký sport, kdy se jednoduše rozběhnete z kopce a za pomocí padákového kluzáku letíte dolů. Samozřejmě získáte úchvatný pohled na přírodu, kterého se vám normálně nedostane. 

Země, kde zkusit paragliding: Rakousko, Slovinsko, Itálie.

Cena za tandemový seskok se pohybuje kolem 3 500 Kč.

Surfování

Sůl ve vlasech, opálená kůže, písek mezi prsty a divoké vlny. To je surfování. Určitě to není tak jednoduché, jak to vypadá. Je potřeba soustředění a stability. Když se to ale člověk naučí, tak není nic lepšího než se projíždět na prkně v nespoutaných vlnách. Na začátek vaší surfařské kariéry, je lepší nechat si poradit od profesionála, protože zranění může přijít velmi snadno.

Země, kde zkusit surfing: Portugalsko, Francie, Španělsko.

Cena za kurz se pohybuje kolem 2 000 Kč.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.