Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Cesta autem do Albánie

Cesta autem do Albánie

Albánie získává z pohledu cestovatelů na popularitě a řadí se mezi vyhledávané středomořské státy Balkánského poloostrova. Destinace u pobřeží Jaderského moře se nachází přímo pod Černou Horou. To znamená, že cesta autem do těchto míst nepatří zrovna k těm nejkratším. Pro mnohé lidi však má cesta autem do Albánie své kouzlo, i když může trvat několik dlouhých hodin.

Novodobá Albánie je moderním turistickým rájem, který vás doslova vytrhne z běžných dovolených v Chorvatsku. Rozhodně zde poznáte jiné kultury, prostředí a zažijete spoustu nezapomenutelných zážitků. Mezi turisticky nejvyhledávanější oblast Albánie patří přístavní město Saranda. Při plánování dovolené v Albánii budete moci vybírat ze dvou oblíbených tras. Každá z nich je určena pro trochu odlišné nátury.

  • Do Albánie přes Chorvatsko
  • Do Albánie přes Maďarsko

Do Albánie přes Chorvatsko

Tuto trasu lze s naprostou jistotou označit za klasiku. A to z pohledu cesty do Chorvatska, kterou absolvoval určitě každý řidič poznávající přímořské destinace Evropy. Vaším cílem se stane hned několik velkých měst.

Přesně tímto směrem se vydejte, ať už vyjíždíte odkudkoliv z České republiky. Ne nadarmo je tato trasa označována, jako Jadranská cesta. Z pohledu vzdálenosti půjde o kratší cestu o délce 1 546 kilometrů, nemusí být však nejrychlejší. To záleží na tom, zda se zaseknete na rakouských nebo chorvatských dálnicích. Jízda v blízkosti chorvatského pobřeží je navíc výzvou k tomu, udělat si zastávku u moře a užít si patřičného odpočinku. Na cestě tak můžete strávit klidně 20 hodin.

Náklady na cestu do Albánie přes Chorvatsko

Vzhledem k tomu, že vyrazíte po hlavních dálničních tazích směr Chorvatsko, Černá Hora a Albánie, je třeba počítat s poplatky na dálnicích, a to jak ve formě dálničních známek, tak mýtného v Chorvatsku. V závislosti na tom, odkud z České republiky vyjíždíte vás může čekat nákup dálniční známky v Česku:

  • desetidenní stojí 310 Kč,
  • měsíční vychází na 440 Kč,
  • roční dálniční známka vás vyjde na 1 500 Kč.

Následuje platba za rakouské dálniční známky:

  • desetidenní dálniční známka stojí 9,50 EUR,
  • za dvouměsíční zaplatíte 27,80 EUR.

Ve Slovinsku počítejte s týdenní dálniční známkou za 15 EUR nebo s měsíční za 30 EUR. V Chorvatsku zaplatíte za mýto od severu až k jihu země, což bude dělat kolem 232 HRK.

V Černé Hoře se neplatí za dálnice, ani formou mýtného. Maximálně můžete zaplatit jednotky korun za průjezd některých z tamních tunelů. Například za průjezd tunelem Sozina zaplatíte 2,50 EUR.

Ani v Albánii se nesetkáte s tradičními platbami za mýtné. Hradit zde ale budete silniční daň. Při vstupu dostanete potvrzení a při výjezdu pak zaplatíte daň. Ta je ve výši 1 EUR za den.

Do Albánie přes Maďarsko

Alternativou Jadranské trasy je cesta vedoucí přes Maďarsko, Srbsko a Makedonii. Jde o trasu určenou primárně pro dobrodruhy, kteří mají rádi sem tam klikaté silnice a chtějí si užít přírody. Zároveň jde o poměrně populární trasu Česká republika – Řecko. Váš hlavní směr jízdy by měl být následující.

I když výčet zemí, respektive měst, přes která pojedete může být zavádějící, věřte, že se budete pohybovat z větší míry po kvalitních silnicích a dálnicích. Tato cesta je mimo jiné doporučována i těm, kdo směřují do Albánie s obytným přívěsem.

Náklady na cestu do Albánie přes Maďarsko

Také s cestou přes Maďarsko se pojí náklady za dálniční známky a mýta. Ten primární přichází stejně jako u první varianty v České republice. Hned poté budete nuceni k nákupu slovenské dálniční známky: 

  • desetidenní vychází na 10 EUR
  • třicetidenní stojí 14 EUR
  • roční dálniční známka je za 50 EUR.

Platit budete také za dálniční úseky v Maďarsku:

  • desetidenní dálniční známka vychází na 13,89 EUR
  • za měsíční dálniční známku zaplatíte 18,95 EUR.

Poté, co se přesunete do Srbska, počítejte s mýtným, jehož výše odpovídá úseku dálnice, kterým projedete. Něco podobného, jako v Chorvatsku. Průjezd dálnic je zatížen poplatkem průměrných hodnot 4 6 EUR za 100 kilometrů.

A konečně v Albánii se opět připravte na silniční daň, která vychází na 1 EUR na den.

Porovnání nákladů na cestu autem do Albánie

Vaše rozhodování možná ovlivní nejenom to, co uvidíte cestou a kudy budete projíždět, ale i přidružené náklady. Proto vám přinášíme podrobné srovnání obou variant. V potaz berme to, že vzhledem ke vzdálenosti Albánie od České republiky se bude jednat o čtrnáctidenní dovolenou. Do výpočtu zahrneme průměrnou spotřebu vozu 7 litrů na 100 kilometrů.

Trasa

Poplatky

Náklady na benzín

Celková cena tam/zpět

Čas

Vzdálenost

Přes Chorvatsko cca 3 500 Kč 5000 Kč

cca 13 500 Kč

15-20 hodin

1 546 km

Přes Maďarsko cca 3 000 Kč 5 300 Kč

cca 13 600 Kč

15-20 hodin

1 626 km

Cesta autem do Albánie a koronavirus

Cestovní ruch se pomalu začíná rozvolňovat, v některých zemích ale stále platí jistá pandemická opatření. Než se vydáte na cestu, zkontrolujte si aktuální podmínky vstupu do jednotlivých zemí v našem Velký přehled podmínek, za kterých lze vycestovat do evropských zemí.

Na co si dát pozor v Albánii?

Navzdory své pověsti je novodobá Albánie bezpečná země a není třeba se ničeho obávat. Ovšem stále platí, že jde o zemi se zcela odlišnou kulturou a nižší životní úrovní. Pozor si tak dejte zejména na nepoctivce, kteří se snaží na turistech vymámit nějaké peníze navíc. Balkánská povcaha se projevuje i za volantem, při cestě autem se nedoporučuje někoho "poučovat" či dokonce hanlivě gestikulovat. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.