Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Kam vyrazit do světa za dobrým jídlem?

Kam vyrazit do světa za dobrým jídlem?

Cestování a dobré jídlo jdou ruku v ruce. Objevování nových míst a gastronomických zážitků k sobě neodmyslitelně patří. Kombinace činností, jimž se můžete věnovat v různých částech světa. Pokud hledáte tipy na zajímavá místa, kde dobře vaří, přinášíme vám je. Z tohoto pohledu jsme vybrali destinace, které za to rozhodně stojí. Zároveň dostanete tipy, co byste měli ochutnat.

Filipíny

Návštěva Filipín ve vás zanechá bezpochyby nesmazatelný gastronomický zážitek. Na první pohled můžete postřehnout prolínání některých světových kuchyní, mezi které patří třeba Spojené státy americké nebo Indie. Výsledek je však ryze filipínský. Ve velké míře se setkáte s mořskými plody a zároveň tropickým ovocem.

Lahodné je například upečené prase Lechon a pokrm Abudo. Milovníci kuřecího masa naopak okusí Seros Caldo nebo dáte přednost smažené rýži Morisqueta Tostada. Jestliže chcete podlehnout tradičním specialitám pro otrlé, zaměřte se na Balut. Pozřít téměř syrové kachní embryo vyžaduje ale hodně odvahy.

Itálie

Kdo má rád barevnost, pikantnost, velký výběr dezertů a těstoviny, měl by vyrazit směr Itálie. Prosluněná země je doslova splynutím vynikajících vůní a chutí. Velká spousta pokrmů je obohacena rajčaty, olivovým olejem a častou přílohou bývá skvělý chléb. Gastronomický zážitek na váš čeká v podstatě v jakémkoliv regionu Itálie.

Každý asi správně tuší, že z pohledu jídla je s touto zemí neodmyslitelně spojena pizza, ať už je to věhlasná Quattro Formaggi nebo Margherita. Výjimkou není řada regionálních specialit. Ochutnat můžete vynikající salát Caprese, pastu na mnoho způsobů a sladkou tečku na závěr v podání Panna Cotty.

Thajsko

Thajsko je doslova přírodním exotickým rájem. A když k tomu připočtete ještě místní gastronomii, není možné této zemi cokoliv vytknout. Také thajská kuchyně zaznamenala vliv těch ostatních, jakými jsou indonéská, myanmarská a malajská. Těšit se můžete na pikantnost, časté používání koření a bylinek. Thajskou gastronomii lze označit za zdravou.

Co se týče oblíbených pokrmů, určitě by vaší pozornosti neměl uniknout salát Som Tam a pověstná polévka Tom Yam Goong. Milovníci masa okusí Larb Moo, Ko Moo Yang, popřípadě zvolí thajský Pad, v němž nechybní krevety. Jednou z nejčastějších přísad je rýže.

Řecko

Cestování po Evropě vás může zavést i do Řecka. Do země, kde ochutnáte od každého něco. Pečené maso, lehké letní saláty, nezaměnitelné sýry a spoustu tradičních dobrot. V Řecku se dobře najíte nejenom v luxusní restauraci, ale také u běžného stánku na ulici. Tamní kuchyně patří k vyhlášeným a místní si toho jsou vědomi.

Pokud při cestování sázíte na tradici, rozhodně okuste Musaku neboli jídlo skládající se z několika vrstev mletého masa. Jestliže dáváte přednost grilovanému vepřovému masu, osloví vás Souvlaki. Vynikající je Feta sýr a řada řeckých salátů se svou specifickou a osvěžující chutí, kde nechybí kvalitní olivový olej.

Vietnam

Poznávání Vietnamu z pohledu gastronomie je rozhodně jiné, než kdybyste si zašli do vietnamské restaurace v Čechách. K překrásným scenériím země se totiž přidává tradiční zpracování pokrmů v kombinaci s jedinečnou místní atmosférou. Dokazují to tržnice, kde se můžete skvěle najíst nebo lepší restaurace.

Jestliže chcete poznat Vietnam v rámci jídla, připravte se na pořádnou dávku rýže, ovoce, zeleniny a nejrůznějších bylinek. Mnohé recepty jsou předávány z generace na generaci. Co takhle vietnamská palačinka Banh Mi, slavné jarní závitky Goi Cuon, rybí pokrm Cha Ca a nudlová polévka Pho? Tohle všechno nezapomeňte ochutnat. Vietnamská kuchyně je navíc hodně zdravá.

Indie

Když za exotikou, tak pořádnou, čehož je důkazem vzdálená Indie. Při návštěvě této země se připravte nejenom na specifickou kulturu, ale také na výjimečnou gastronomii. Ta je z velké části vegetariánská, i přesto si na své přijdou masožravci. Výběr jídel je hodně pestrý a ani zde se neobejdete bez jedné z primárních příloh v podání rýže.

Indie, to je přemíra nejrůznějších druhů koření, které místní velice rádi kombinují. Ochutnat můžete sladká i slaná jídla. Za zmínku stojí například indická Masala nebo bramborová příloha Aloo Gobi. Nejoblíbenějším sýrem je Panýr. U většiny jídel najdete místní chleba zvaný Naan.

Španělsko

Španělsko je bezpochyby prosluněnou zemí, kde na vás číhá temperament na každém kroku. Podlehnout mu můžete nejenom na plážích a při poznávání památek, ale i v rámci gastronomie. Ta jako by svou chutí kopírovala tamní život. Stravovat se nemusíte pouze v restauracích, ale také v populárních bistrech na ulicích.

Španělská gastronomie začíná u sušené šunky Jamón. Line se přes pověstné snacky označované jako Tapas a končí u Paella. To je označení vynikajícího rizota, jehož nedílnou součástí jsou pestré plody moře. Ryb si v tamní kuchyni užijete více než dost.

Mexiko

Poslední námi doporučenou zemí, kam vyrazit za dobrým jídlem bude Mexiko. To v rámci pestrosti prezentovaných destinací rozhodně nesmí chybět. Vždyť, kde jinde si užijete příjemné spojení slunce, čistého moře, tequily a pálivých pokrmů? Na dosah budete mít pověstné Chilli con Carne, Quessadillu nebo oblíbené Tacos. Mexickou gastronomii provází takové přísady, jakými jsou rajčata, kukuřice a chilli papričky. Když budete chtít vsadit na tradici, jednoznačně zvítězí mexické lasagne Enchilladas.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.