Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Nejlepší české cyklostezky

Nejlepší české cyklostezky

Cykloturistika je oblíbenou pohybovou aktivitou, která každoročně přitáhne velkou spoustu sportovně založených lidí. I díky tomu vznikají po celém území České republiky nové a nové cyklostezky. Jde o stezky pro cyklisty označené speciální dopravní značkou. Některé vedou po silničních komunikacích, kde platí stejná pravidla jako u motorových vozidel, jiné vás mohou zavést i mimo zpevněný terén, třeba do přírody. Kouzlo cyklistických tras spočívá v tom, že se povětšinou táhnou překrásnými zákoutími daného města, cílí na krajinné zajímavosti a nasměrují vás tam, kde byste se možná ani neoctli.

Proto vám přinášíme seznam těch nejlepších a nejoblíbenějších cyklotras Česku.

Labská stezka

Jak už prozrazuje název této cyklostezky, line se podél řeky Labe. A to od samotného pramene až do Cuxhavenu. To znamená, že nekončí v České republice, ale pokračuje dál do Německa. Její atraktivita spočívá v tom, že máte možnost projet charakterově odlišným prostředím Královehradeckého kraje, Pardubického kraje, Středočeského kraje a Ústeckého kraje. Možnost volby je v rámci Labské cyklotrasy skutečně pestrá a bohatá. Její vývoj začal už v 80. letech minulého století.

Labská cyklostezka dosahuje celkové délky 1 220 kilometrů, a to včetně německé části. V závislosti na jejích úsecích je průjezdná na horských i trekingových kolech. Nese označení č. 2 a z 350 kilometrů se většina nachází na zpevněném povrchu mimo provoz aut. Například v Královehradeckém kraji na vás kromě pramene řeky Labe čeká Dvůr Králové nad Labem, pevnost v Josefově, klášter Augustinů ve Vrchlabí, ale i přehrada Les Království. V Pardubickém kraji je to Bukovina nad Labem, Němčice, Ráby a Kunětice. Pokračovat budete přes Nymburk, Brandýs nad Labem, Štětí, Litoměřice, Ústí nad Labem, až po krásné zelené prostředí kolem Děčína. Vždy, když se přiblížíte k řece Labe, bude to v souvislosti s dech beroucí přírodou. V České republice končí cyklotrasa kousek od Labské Stráně.

Lichtenštejnské stezky

Lichtenštejnské stezky jsou honosným názvem pěti na sebe navazujících cyklotras. S přihlédnutím k pojmenování je zřejmé, že je budete hledat v okolí Lednicko-Valtického areálu. A je tomu opravdu tak. Lichtenštejnské stezky jsou zajímavé prostředím, kterým vás provedou. To je doslova královské. Jejich postupným navazováním se lze dostat až k hranicím s Rakouskem. Právě odsud Lichtenštejnské stezky navazují na cyklostezku známou jako Greenways Praha – Wien. Značení stezek v přírodě je velice přehledné a označené písmeny podle názvů jednotlivých částí.

Tou nejznámější a nejdominantnější Lichtenštejnskou stezkou je Knížecí stezka. Její délka je 98 kilometrů a vyznačuje se střední náročností. Trasa z Lednice přes Hraniční zámeček a Valtice zahrnuje také rakouskou část a napojuje se na kapli sv. Huberta, Janův hrad a končí v Lednici. Další je Břeclavská stezka s délkou 13,5 kilometrů s lehkou obtížností. Ta v rámci své trasy pokrývá Poštornou, Pohansko a Břeclav. Písmenem „P“ je značena Poštorenská stezka dlouhá 11,5 kilometrů, jejíž náročnost patří opět k těm lehkým. Zde kromě Poštorné projedete také Charvátskou Novou Ves a Ladenskou alej. O něco delší je Valtická stezka v délce 24 kilometrů. Středně náročný terén se line od Hlohovce, přes Úvaly, Valtice až k Božímu dvoru. Poslední je Lednická stezka spadající mezi ty lehčí. Její délka je 18 kilometrů a zavede vás od Janohradu, přes Červenou studánku k Hraničnímu zámečku v Hlohovci a ke Třem Gráciím.

Cyklostezka U Baťova kanálu

Cyklostezka U Baťova kanálu jinak také podél Baťova kanálu. To je překrásný úsek táhnoucí se od Kroměříže až do Hodonína. Vzhledem k tomu, že velká část cyklostezky na Východní Moravě oplývá kvalitním asfaltem, jsou některé úseky vhodné také pro in-line bruslaře. Její části vybízí k aktivnímu pohybu nejenom rodiny s dětmi, ale také dálkové cykloturisty. Cyklostezka U Baťova kanálu byla naposledy prodloužena v roce 2014 a cílí na maximální bezpečnost a menší frekvenci provozu jakýchkoliv vozidel. Na této cyklotrase je příjemné to, že ji lze spojit i s nezapomenutelnou plavbou po řece.

Délka cyklotrasy podél Baťova kanálu je zhruba 80 kilometrů a provede vás spoustou překrásných míst. Vždyť už samotný začátek je v Kroměříži s unikátním památkami UNESCO. Poté vás čekají zastávky jako Střížovice, hřebčín v Tlumačově, Kvasice a přístaviště v Otrokovicích. Mezi další významné cíle se řadí Napajedla, Spytihněv, Hustěnovice a Uherské Hradiště. Následující záchytné body jsou Veselí nad Moravou, Strážnice a ve finále Hodonín. Na této dlouhé trase neminete zámek Buchlovice, Velehrad, sklepy v Mařaticích nebo vyhlášený Archeoskanzen Modrá. Příjemný je také fakt, že cyklostezka U Baťova kanálu plynule navazuje na oblíbené Moravské vinařské stezky.

Cyklostezky U Brněnské přehrady

Brněnská přehrada je bezpochyby dominantní vodní nádrží Brna, k níž každoročně míří spousta turistů. A právě místní cyklostezky jsou jasnou výzvou. Většina tras v okolí vede v terénu, avšak po zpevněných cestách, ať už jsou asfaltového nebo polního rázu. Pojí je především s krásnou přírodou, možností koupání a občerstvením. Stačí si jen vybrat některou z tras, jež vám přijde vhod. Může to být třeba jenom úsek, který ve výsledku povede právě přes Brněnskou přehradu.

Oblíbená je cyklotrasa z Brna, přes Rakovec, Helenčinu Studánku, Veverské Knínice, Nové Dvory, Hrad Veveří, Brněnskou přehradu až do Obory, Ríšovy Studánky a zpět do Brna. Délka této trasy je 27,5 kilometrů a čeká na vás převýšení kolem 405 metrů, přičemž většinu tratě tvoří silnice. Pokud chcete zakomponovat do své jízdy více polních a lesních cest, zvolte si jinou cyklotrasu U Brněnské přehrady. Z Brna Bystrc přes přehradu na Horákův Žleb, Žebětín, Hvozdec, Hrad Veveří a Ríšovu Studánku do Rakovce, a nakonec do Brna. Trasa je podobě dlouhá asi 23,4 kilometrů a je spojena s menším převýšením 215 metrů. Popřípadě se můžete vydat přímo kolem brněnské přehrady, kde se budete prodírat hlavně malebnou přírodou a výhledem na vodu. Tento okruh nabývá délky kolem 15 kilometrů a čeká vás spousta jedinečných zastávek.

Cyklostezka do trojské zoo

Cykloturistika samozřejmě vzkvétá také v naší hlavní metropoli. Jestliže chcete spojit jízdu na kole s návštěvou zoologické zahrady v pražské Troji, pak se vydejte po cyklotrase s označením A2, jíž se říká Vltavská pravobřežní. Tato cyklostezka vás povede mimo hlavní silnice po asfaltovém povrchu. Užívat si budete jízdy po náplavkách a spousty krásných míst či výhledů. Okolí řeky Vltavy, respektive pravý břeh poznáte do nejmenšího detailu. A to od jihu až po sever Prahy.

Vltavská pravobřežní cyklotrasa má délku kolem 31 kilometrů a nabízí zpevněný a rovinatý terén. Stoupání je přibližně 51 metrů, klesání asi 61 metrů. Kromě okrajových částí Prahy projedete oblastmi Praha 1, Praha 2, Praha 4, Praha 7 a Praha 8. Pokud si chcete cestou dostat až do trojské zoologické zahrady, všechno začne v Dolních Břežanech. Odtud budete směřovat přes Radotínský most do Modřan, Podolí, k Výtoni a Národnímu divadlu. Dalšími zastávkami jsou Štefánikův most, Hlávkův most a Libeňský most. Po zhruba 24,9 kilometrech budete u Trojského mostu, kde se nabízí areál trojského zámku a trojské zoologické zahrady. Vaše putování po cyklotrase A2 může skončit o kousek dál v bodě zvaném Klecánky.

Cyklostezka Bečva

Cyklotrasa Bečva láká cyklisty především svou spanilou krajinou v okolí řeky Bečvy. Cyklostezka je navržena tak, aby se v co největší míře vyhýbala frekventovaným silničním úsekům. Proto jsou některé části spojeny s udržovanými polními a lesními cestami. Vybrané úseky s asfaltovým povrchem budou naopak vyhovovat in-line bruslařům. Cyklotrasa Bečva začíná oddělenými stezkami od pramenů Vsetínské Bečvy a Rožnovské Bečvy. Tuto jedinečnou řeku sledujete až do Valašského Meziříčí, kde se nabízí spousta zajímavých cílů.

Rožnovská Bečva má délku 30,8 kilometrů a čeká váš převýšení 254 metrů a klesání 483 metrů. Mezi zajímavosti na trase patří samotný Rožnov pod Radhoštěm, Zášová, ale i Zubří. Pokud se vaším odrazovým můstkem stane Vsetínská Bečva, připravte se na cyklotrasu dlouhou 56,8 kilometrů s celkovým převýšením 359 metrů. Na této části cyklostezky Bečva budete obklopeni horskými hřebeny a lesy. Užívat si budete rozmanitost Beskydské krajiny, ale i míst jako Jarcová, Mukulůvka, Ratiboř, Halenkov, Nový Hrozenkov a Karolinka. Poslední úsek cyklotrasy Bečva z Valašského Meziříčí vedoucí do Tovačova má dohromady 65 kilometrů. Právě zde si na své přijdou také in-line bruslaři. Okouzlující se pro vás stanou místa jako Lipník nad Bečvou, Rybáře, Skalička, Juřinka a Oldřichov.

Cyklotrasy na Bukové hoře

Buková hora je překrásným přírodním místem Pardubického kraje, kolem níž se line několik vyhledávaných cyklostezek. Na své si tu přijde jakýkoliv cyklista, ať už dáváte přednost náročnějšímu terénu na horském kole, nebo upřednostňuje spíše bezpečný sjezd z kopce s celou rodinou. Cyklotrasy kolem Bukové hory, to není jenom jízda na kole, jak by mohl, kdo myslet. Výlet sem můžete spojit i s přidruženými aktivitami. Je to například jízda lanovkou s jízdním kolem z Mlýnického Dvora až na samotný vrchol Bukové hory.

Pokud cestujete s rodinou, můžete využít červenou nebo modrou cyklotrasu. Obě dvě mají délku kolem šesti kilometrů a z 95 % pojedete z kopce. Cestou si dokonce můžete užívat překrásného výhledu ze skalní vyhlídky. O poznání náročnější bude cyklotrasa Suchý vrch a zpět, jejíž délka je 19 kilometrů. V rámci poslední nejdelší části pojedete nejenom kolem lanovky, ale vychutnáte si také Červenohorské sedlo nebo se rozhlédnete do okolí přímo z vyhlídky Suchý vrch.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.