Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Dovolená automobilem: Kde se v zahraničí platí mýto a kde jsou dálnice zcela zdarma?

Dovolená automobilem: Kde se v zahraničí platí mýto a kde jsou dálnice zcela zdarma?

Dálniční známky a benzín nejsou jediným nákladem, se kterým je nutné počítat při cestě na dovolenou. V některých zemích budete muset zaplatit i přejezd přes řeku, za trajekt nebo za průjezd tunelem. Kde vás čekají další poplatky a platba mýtného?

S jakými dalšími poplatky je nutné na zahraniční cestě počítat?

  • Za přejezdy přes mosty
  • Za přejezdy přes přívozy
  • Za průjezdy tunelem
  • Za převozy trajektem

Několik eur za přejezd přes most přes Dunaj si připlatíte například v Rumunsku. Na chorvatské ostrovy se dostanete nejčastěji jen trajektem, který vás vyjde průměru zhruba na 12 €. Nejdráž pak vyjde průjezd alpským tunelem, ten může stát až 45 €, což je částka, která v některých zemích převyšuje i roční cenu za dálniční známku

Kde při cestě na dovolenou zaplatíte mýtné?

Země, které nemají dálniční známky, obvykle zpoplatňují dálnice mýtem. V takovém případě je vhodné mít připravené drobné nebo platební kartu. Zaplatíte vždy při průjezdu jen za to, co projedete. Mýtné se platí:

V kterých evropských státech jsou dálnice zdarma?

Ač se tomu nechce věřit, je v Evropě mnoho zemí, kde nezaplatíte za dálnice ani korunu, připlatit si ale budete muset třeba za zmiňované přejezdy mostů nebo průjezdy tunely. A kde jsou dálnice zdarma?

Pozor, Německo od podzimu roku 2020 plánuje dálnice pro osobní automobily zpoplatnit. Prozatím platí mýtné pouze vozy od 7,5 tun. A kolik bude stát německá dálniční známka? Cena se bude pohybovat od 4 € do 130 €, nejlevnější bude desetidenní, nejdražší pak celoroční. Dálniční známka by měla být k dispozici ke koupi na internetu nebo na německých hranicích. 

Německo je ale za svůj přístup k dálničním poplatkům velmi kritizováno, protože novinka by měla platit jen pro cizince. Auta s německou registrační značkou sice zaplatí dálniční známku, avšak poplatek jim bude vrácen v podobě slevy na dani. 

Kolik zaplatíte za průjezd eurotunelem?

Eurotunel vede mezi Francií a Velkou Británií, a to už od roku 1994. Jeho vznikem se výrazně urychlila doprava. Pokud plánujete cestu eurotunelem, pak při včasné koupi můžete zaplatit jen 30 liber, v průměru se však cena v průběhu léta pohybuje kolem 100 liber. Jestliže i vás čeká cesta eurotunelem rozhodně si nezapomeňte rezervovat místo. Fronty a dlouhé čekání na další spoje nejsou na stanicích žádnou výjimkou.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.