Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Kde se jezdí vlevo a proč?

Kde se jezdí vlevo a proč?

Chtěli byste se vydat na příští dovolenou autem, abyste mohli prozkoumat všechna krásná místa, ale zjistili jste, že se v cílové destinaci jezdí vlevo? Zajímá vás, kde všude platí levostranný provoz a proč? Máte z jízdy vlevo obavy? Nejste si jisti, zda vám bude stačit běžný řidičský průkaz? Nebo potřebujete jen poradit, jak se v levostranném provozu zorientovat a na co si dát pozor? Odpovědi na nejčastější otázky naleznete v následujícím článku.

Věděli jste, že vlevo museli jezdit také koně a kočáry?

Levostranná jízda se stala populární už v dobách, kdy se jezdilo na koních. Jezdci totiž nosili meč na levé straně, aby jej v případě potřeby mohli pravou rukou lehce vytasit. Bylo pro ně tedy výhodnější jet po levé straně, protože tak mohli protijedoucího protivníka snadno odzbrojit.

Jízda vlevo byla praktičtější také pro vozky. Aby bylo cestování kočárem bezpečné pro cestující i kolemjdoucí, musel kočí sedět co nejvíce vpravo. Bičem pak mohl popohánět koně, aniž by někoho zranil. Navíc tak měl skvělý přehled o okolním dění.

Proč se u nás tedy začalo jezdit vpravo?

Změna směru se zřejmě rozmohla zásluhou jednoho z nejslavnějších leváků, Napoleona Bonaparte. Ten své armády vedl vždy po pravé straně a toto pravidlo striktně prosazoval i na dobytých územích a v koloniích.

Další země se k pravostranné jízdě zavázaly v rámci dodatku k Pařížské úmluvě. Mezi signatáři bylo také Československo, které v roce 1931 přislíbilo zavedení pravostranného provozu do 5 let. O změně strany jízdy se však kvůli odporu veřejnosti a z důvodu finanční nákladnosti rozhodlo až na podzim roku 1938. Následně změnu urychlilo obsazení Česka německými vojsky, a tak se po pravé straně začalo jezdit už 17. března 1939. Výjimkou byla pouze Praha, která dostala 9denní odklad vzhledem ke složitosti dopravní situace.

Kde se ještě jezdí vlevo?

U nás si na zavedenou novinku lidé zvykli poměrně rychle a vpravo jezdíme dodnes. Podobně je na tom i zbytek Evropy. Po levé straně se jezdí už jen v Irsku, Velké Británií a na několika dalších územích, které k Británii patří nebo dříve patřily. Po levé straně vozovky ale stále jezdí řidiči v mnoha dalších zemích světa.

Evropa:

Austrálie:

Asie:

Afrika:

Amerika:

Je třeba si uvědomit, že ne všude znamená jízda vlevo volanty napravo. Levostranný provoz je běžnou praxí také například na amerických Panenských ostrovech. Většina zdejších aut má však volant podle amerických standardů nalevo.

Řízení v levém pruhu zvládnete s běžným řidičákem

Řízení v levém pruhu se může zdát pro mnohé řidiče matoucí. V praxi na něm ale není nic tak složitého. Chce to jenom čas – zvyknout si, nenasedat na místo spolujezdce a nenarážet pravou rukou do dveří pokaždé, když budete chtít řadit.

Jízda vlevo je jinak zcela identická s tou, kterou znáte. Nepotřebujete žádný speciální řidičský průkaz a tendence přejíždět na opačnou stranu se hravě zbavíte, vypůjčíte-li si vozidlo s volantem vpravo.

Několik praktických tipů na závěr:

Řazení

Pokud se řazení v levostranném provozu obáváte, doporučuje se zapůjčení vozidla s automatickým řazením. V opačném případě nezapomeňte, že pravá ruka patří na volant a levá manipuluje s řadicí pákou. (Převody jsou orientované totožně jako u nás, stejně tak i pedály.)

Kruhové objezdy

Pamatujte, že po kruhových objezdech se jezdí po směru hodinových ručiček. Po výjezdu z kruhového objezdu se nezapomeňte zařadit zpět do levého jízdního pruhu.

Předjíždějte zprava

Neustále mějte na paměti, že jedete po levé straně. Předjíždět tedy musíte zprava. 

Stěrače vs. blinkry

V některých zemích se můžete setkat s opačným pořadím páček ovládajících blinkry a stěrače. Nenechte se tedy rozhodit, pokud místo vyhození blinkru zamáváte stěrači.

Trénink

Jízda vlevo není žádná věda. Chce to zkrátka jenom trénink a pro správný odhad se musíte naučit vnímat prostor z jiného úhlu. Tuto dovednost si po pár kilometrech jistě osvojíte.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.